Nieuwsbrief - Seizoenstip

Zaden verzamelen en verwerken (melganzevoet en wilde rucola)

1

De herfst is niet alleen een interessant seizoen voor het verzamelen van zwammen en noten, maar ook voor het verzamelen van zaden. Dat geldt ook voor de melganzevoet (waarvan de zaden al in de ijzertijd, maar ook in de Romeinse tijd, werden gegeten). De eerste stap is het opvangen van de zaden. Dit kun je doen door een bakje onder de stengel te houden, Echter een tip van Jerome: als er veel van een plant op één plek staat, kun je je regenjas of ander zeil gebruiken om een stuk sneller de zaden op te vangen en ook minder te 'morsen' (linker foto). Daarna kun je de zaden drogen om ze later makkelijker uit hun omhulsels, of kaf, te halen (rechts). Overigens is dit kaf vaak ook eetbaar.

2
3

Om de zaden uit hun omhulsels te halen, kun je ze vervolgens licht roosteren (Engels: 'parching'). Dat kan bijvoorbeeld door stenen te verhitten in een vuur, deze vervolgens tussen de zaden te leggen en goed te blijven schudden links). Combineer dit eventueel met licht malen, bijvoorbeeld tussen twee platte stenen. Vergroot, ziet het resultaat er dan zo uit (rechts). De zaden zijn zichtbaar als zwarte afgeplatte bolletjes.

4
5

Om vervolgens de zaden van het kaf te scheiden, kun je dit mengsel overgieten van één bakje in een andere op een plek met wat wind. Bij de melganzevoet, is dit een goede methode om zowel kaf als andere plantendeeltjes weg te laten waaien (links). Zie het uitvergrote resultaat rechts.

6
7

Wat nu nog rest, is malen van de zaden, bijvoorbeeld tussen twee stenen (links). Dit meel is lang houdbaar en kun je gebruiken voor het maken van 'koekjes', door er water bij te mengen. (Deze kun je vervolgens in het vuur roosteren op een steen, rechts.)

8
9

Deze methode werk voor veel zaden ongeveer hetzelfde, zoals voor wilde rucola (links). Voor veel zaden, zoals rucola en weegbree, geldt bovendien dat je de zaden ook van omhulsels en andere plantendelen kunt scheiden door te blazen. Zie rechts voor het resultaat.

10

Naar de 2e november seizoenstip: spatel/roerstok van naaldhout.

Naar het nieuws overzicht.