Nieuwsbrief - Seizoenstip

Spatel/roerstok van naaldhout

1

In de Nederlandse en Belgische bossen kom je ze veel tegen: stammen van sparrenbomen waar grote, lange splinters uit steken (links). Deze lenen zich voor de bushcrafter voor een belangrijk stuk gereedschap, dat op deze manier wel heel snel gemaakt is: een spatel om je eten mee te roeren (en om als eetlepel te gebruiken). Om een spatel te maken, hoef je maar een paar houtsnij-stappen te volgen. Trek (of zaag) allereerst een geschikt stuk hout van de boom af. Zorg vervolgens dat je een goed mes gebruikt, geschikt om in hout te snijden. Om dit stuk hout op een snelle manier smaller te maken (vooral bij het steel-einde van de spatel), gebruik je de 'fore hand grip': omklem het mes met je hele vuist (inclusief duim), terwijl je het stuk hout in je andere hand vasthoudt met je armen vrijwel helemaal gestrekt. Maak vervolgens een lange scherende beweging omlaag met je mes (zie foto rechts). Veiligheidstips: ga ergens stabiel zitten, snijd van jezelf af en snijd nooit tussen je benen in.

2
3

Gebruik voor het dunner maken van je spatel, het snijden van hoekjes en de afwerking een 'reinforced grip': plaats de duim van de hand die het hout vasthoudt op de rug van het lemmet, zoals links weergegeven. Deze duim controleert nu de snijbeweging, waardoor je extra precisie en kracht hebt. Omdat de 'splinters' hout zo dun zijn, is zo'n spatel snel klaar (rechts). Erg handig zo'n spatel als je aan het bushcraften of primitief kamperen bent. Immers: als je kookt op een houtvuur, zou je maaltijd zonder goede roerstaaf al snel aanbranden!

4

Naar het nieuws overzicht.