Workshops

Aanbod

Momenteel geeft Liv'n Nature de volgende workshops over bushcraft:

Wil je een bushcraft activiteit in de natuur beleven met je vereniging, afdeling, team of vriendengroep? En heb je specifieke programmawensen? Dan kun je kiezen voor een Workshop op Maat met elementen van bovenstaande workshops.

De workshops behandelen een aantal van de belangrijkste technieken om primitief te kunnen overleven in de natuur. Maar dit zijn niet alle belangrijke technieken die hiervoor nodig zijn. Denk aan het verzamelen van water en het bouwen van je onderdak. Met deze onderwerpen heeft Liv'n Nature ook veel ervaring, maar we vinden het belangrijk om je alleen technieken aan te bieden over onderwerpen waarin wij 'boven de stof' staan. Anders gezegd: met de technieken in de momenteel aangeboden workshops, hebben we routine opgebouwd tijdens onze eigen tochten йn we hebben deze workshops vaker gegeven.

We maken onderscheid tussen 'intro workshops' (je gaat naar huis na aan de belangrijkste vaardigheden van een onderwerp even geproefd te hebben) en 'skills workshops' (je gaat naar huis en beheerst een vaardigheid, of hebt voldoende diepgang gehad om hier zelfstandig verder mee te gaan).Doelgroep en lokaties

Liv'n Nature biedt workshops aan voor iedereen vanaf 18 jaar. Ben je tussen de 12 en 18 jaar, dan kan er incidenteel een uitzondering gemaakt worden. Neem daarvoor contact met ons op. Voor al onze workshops geldt normaal gesproken een maximum van 10 deelnemers. Dit zodat de beleving mooier is, we je betere begeiding kunnen geven en om teveel druk op de natuur en natuurlijke grondstoffen te voorkomen. Je kunt je hond helaas niet meenemen op onze workshops.

De workshops vinden voornamelijk plaats in en rondom Zuid-Limburg. Wil je weten welke gebieden het exact betreft, neem dan contact met ons op. Workshops op Maat kunnen in deze gebieden worden aangevraagd.

Methode

Bij het aanleren van een techniek, is het natuurlijk heel belangrijk dat je naast uitleg en een voorbeeld van een techniek, ook veel gaat oefenen. Dit geldt voor bushcraft-technieken nog meer dan normaal.

Alle workshops van Liv'n Nature hebben als doel om je een primitieve vaardigheid aan te leren. Zoveel mogelijk leren en oefenen staat dus voorop. (De Workshop 'Kaart & Kompas' is de enige workshop die we in spelvorm aanbieden en waarbij vermaak hiernaast een expliciet doel is.) Alle workshops zijn dan ook opgebouwd in de vorm van centrale uitleg - voorbeeld in de praktijk - onder begeleiding zelf oefenen of het doen van een opdracht. (Enkel de workshop 'Eetbare Planten Vinden' wijkt af van deze opzet, aangezien het doel van deze workshop is om je zoveel mogelijk eetbare planten en zwammen te laten zien en je een duidelijk beeld te geven waar je op moet letten als je deze later zelf gaat verzamelen.)

Leave no Trace en Natuurbehoud

Bij veel workshops wordt even ingegaan op het 'leave no trace' concept. Dit brengen we namelijk tijdens al onze workshops in de praktijk. Volgens Liv'n Nature gaat dit er bij bushcraft voornamelijk om dat je zo min mogelijk sporen achterlaat en de flora & fauna niet overbodig stoort. Denk aan: "hoe sluit je een bosbrand uit?" en "hoe gebruik je de natuur zonder dat je die 'kaalplukt'?". We gaan een klein stapje verder en proberen de natuur net iets 'beter' achter de laten dan hoe die was. (Tijdens de workshop leggen we je graag uit hoe.) Hiermee help je de natuur en andere natuurgenieters. Een mooie bijkomstigheid van het op deze manier bushcraften, is dat je je zo ook zelf nog meer thuis kunt voelen in het bos. Immers: je bent nog meer bezig met het bos en maakt het voor jezelf ook een aantrekkelijker plek om terug te komen.

Staat de Workshop die je wilt volgen nog niet in de Agenda? Je kunt je ook opgeven voor de vrijblijvende workshop-aankondigingen. Zo ben je als ййn van de eersten op de hoogte.

Is er binnenkort een vriend of familielid jarig die interesse heeft in de natuur? Overweeg een cadeaubon voor een bushcraft workshop te geven.

Aan de slag