Over - Instructeurs

Bram Oosterbroek

Bram Oosterbroek

Mijn interesse in bushcraft begon rond 2004, aangewakkerd door verschillende survival boeken en documentaires. Ik volgde een flink aantal cursussen en workshops over de meest uiteenlopende bushcraft technieken. In mijn studententijd werd ik lid van scouting, waarbij ik veel aan de 'primitieve activiteiten' meedeed (wildkamperen, 'vuur uit de natuur', pijl en boog bouwen etc.). Vooral eetbare planten wekten mijn interesse. Na de eerste meerdaagse tochten met alleen een dagrugzakje en wat ik in de natuur kon vinden, wist ik het zeker: dit wordt een passie die ik mijn hele leven zal hebben. Ook heb ik vele weekenden besteed aan het experimenteren met bushcraft technieken: had ik iets leuks gelezen, dan moest dat natuurlijk in het bos zelf uitgetest worden. Maar ook andersom: vond ik in het bos iets dat ik niet helemaal kende, dan ging het mee naar huis om met behulp van bushcraft- en natuurliteratuur bestudeerd te worden.

Voor mijn scoutinggroep heb ik mijn eerste bushcraft activiteiten gegeven. Ook voor mijn buitensportvereniging heb ik meerdere bushcraft workshops en weekenden georganiseerd. Ik voltooide een universitaire minor 'Bos- en Natuurbeheer'. Vanaf 2010 begon ik ook workshops voor verenigingen, verjaardagen en bedrijfsuitjes te organiseren, wat uiteindelijk heeft geleid tot deze organisatie: Liv'n Nature. Daarnaast ben ik als PhD onderzoeker werkzaam, waarbij ik kijk naar biodiversiteit en volksgezondheid. In mijn vrije tijd ben ik in de natuurgebieden van België, Duitsland en Frankrijk actief als kliminstructeur.


Bram Oosterbroek

Jerome Paques

Jerome Paques

Vroeger droomde ik vaak over midden in het bos wonen in een zelfgemaakte (blok)hut of op een onbewoond eiland. Ik was altijd al gefascineerd door het buitenleven en geďnteresseerd in de natuur, wat niet verbazend is met beide ouders als bioloog. Als kind speelde ik liever buiten in de tuin of het bos, dan dat ik binnen voor de tv zat. En als het regende, rende ik met mijn regenpakje door de tuin om in de plassen te stampen. Ik was dol op wandelvakanties in de bergen met mijn ouders en natuurlijk kamperen op eenvoudige campings. Op latere leeftijd uiteraard ook diverse trektochten met rugzak gemaakt. Ik ben vaak in het bos waar ik me weer even “echt” thuis kan voelen.

Van jongs af aan was ik lid van scouting en ben daar tevens 10 jaar actief leidinggevende geweest, waar ik vele technieken heb geleerd. Middels boeken, forums en video’s heb ik me verder gespecialiseerd in de bushcraft technieken (met natuurlijk veel oefenen, vaak samen met Bram). Ik ben tevens gepassioneerd door de bergen en ben net als Bram actief als gecertificeerd rotskliminstructeur. Als bushcraftinstructeur wil ik graag mijn kennis en enthousiasme delen met anderen en natuurlijk verder ontwikkelen.


Jerome Paques

Naar het workshopoverzicht.

Uitleg