Nieuwsbrief - Seizoenstip

Tarp opzetten

1

Alle bushcrafters kennen de tarp wel: een zeiltje (vaak vierkant) dat je tussen de bomen als dak boven je slaapplaats kunt spannen. Het weegt minder en pakt veel kleiner in je rugtas dan een tent. Ook beleef je de natuur om je heen veel sterker. Je hebt bijvoorbeeld een veel grotere kans om wat te zien van de wilde dieren om je heen. In deze seizoenstip leggen we onze tarp-opzet voorkeuren uit.

Allereerst besteden we natuurlijk voldoende tijd aan het kiezen van een mooie plek voor onze overnachtingslocatie. Kijk daarbij of er voldoende ruimte is, meet het eventueel snel even na. Zoek een plek met vlakke grond en geen kuil waar water in gaat staan. Eventueel kan wat lage begroeing of omgevallen stronk fungeren als wind-breker. Let ook op grote dode takken in de boomkronen boven je, en op dode bomen in de directe omgeving! De plek op de linkerfoto voldeed voor ons.

Als tarp gebruiken we meestal onze 3x3 (meter) Deze zit als kant en klaar pakketje in het tarp-zakje met de hoofdlijn bovenop (foto rechts). Erg praktisch voor als het regent en je snel een droge schuilplaats wilt creëeren.

2
3

Maak één uiteinde van de hoofdlijn vast om een boom. Wij gebruiken hier een slipsteek op de lijn. Door de lus van de slipsteek steken we een dun takje en trekken dan de knoop aan (links). Dit voorkomt dat de knoop per ongeluk los komt. Wanneer je de knoop los wilt maken, breek je het takje doormidden. Je kan het takje dan makkelijk uit de lus trekken en de knoop met één ruk lostrekken.

Het andere uiteinde van de hoofdlijn slaan we om de andere boom heen en trekken we strak. Door de lijn om zichzelf heen te slaan, kan je deze extra strak trekken (rechts).

De 'vierkant' of 'A-Frame' tarp-opstelling heeft in de meeste gevallen onze voorkeur. Aan de hand van het weertype kiezen we de hoogte van de hoofdlijn. Bij erg slecht weer hangen we de tarp dichter bij de grond, zodat wind en regen minder snel onder de tarp komen. Bij minder slecht weer hangt de tarp wat hoger zodat we meer leefruimte hebben.

4
5

Sla de lijn vervolgens weer terug om de boom en trek nogmaals goed strak. Leg vervolgens weer een slipsteek op de lijn (links).

Aan de slipsteek laten we een grote lus zitten. Met deze lus maken we vervolgens een zaksteek op de lijn en de resterende lijn (rechts). Deze zaksteek zorgt ervoor dat de slipsteek niet per ongeluk los komt.

6
7

De hoofdlijn hangt mooi gespannen en de rest van de tarp kan nu uit het tarp-zakje worden gehaald (links).

We hebben een klein touwtje middels een prusikknoop op de hoofdlijn vastgezet (foto rechts, linker touwtje). Van dit touwtje zitten de eindjes aan elkaar met een dubbele zaksteek. Om de lus van de tarp zit een tweede touwtje. Deze touwtjes zitten op dezelfde manier ook aan de andere zijde van de tarp.

De prusikknoop wordt gebruikt om op een touw van een grote diameter een kleiner touw te zetten. Als er spanning op het kleine touw komt te staan, slaat het vast om het hoofdtouw. Als de spanning van de prusikknoop wordt gehaald komt de knoop losser te zitten en kan deze gemakkelijk worden verschoven.

8
9

Het touwtje om de tarp-lus zetten we met een ankersteek vast op het prusiktouwtje (links). Dit doen we door eerst een ankersteek te maken met alleen het touwtje om de tarp-lus, om onze vinger. Deze ankersteek schuiven we vervolgens van onze vinger af en over de zaksteek in het prusiktouwtje. (Zo vormt de ankersteek een tweede knoop boven deze zaksteek, zie ook de foto links.)

Vervolgens kunnen we beide prusikknopen opschuiven zodat de tarp mooi strak op de lijn hangt (rechts).

10
11

De touwtjes aan de vier hoekpunten kun je wegspannen aan stokjes die je de grond in slaat, maar ook vastmaken aan verschuifbare boomstammen, die je precies op de meest handige plek kunt leggen. Deze touwtjes maken we meestal vast aan dat soort ankerpunten met enkele simpele wikkelingen, afgerond met een slipsteek of halve steek: snel, effectief genoeg en makkelijker op te ruimen. Nu is je tarp klaar voor gebruik (links).

Bij het opruimen van je tarp ga je in omgekeerde volgorde te werk. Doe het opbossen van de lijnen gekruisd (rechts). Hierdoor raken ze minder snel in de knoop.

4
13

Voordat we de hoofdlijn opruimen, stoppen we de tarp voor een groot deel in het tarpzakje (links). Het laatste stukje stoppen we er op de grond in als we de hoofdlijn los hebben gemaakt, zodat we het geheel makkelijk kunnen aanduwen. Zo kunnen we de tarp makkelijk schoon opbergen.


Naar het nieuws overzicht.