Nieuwsbrief - Seizoenstip

Kastanjeboleet bakken

1

Kastanjeboleten groeien ongeveer van augustus tot en met november. Ze vallen vaak nauwelijks op in het bos: je moet er eentje gezien hebben, voordat je je hebt ingesteld op de kleur van zijn hoed. Dan zie je er opeens veel meer. Dit gaat vooral op omdat deze paddestoelen groeien op zure zandbodems: in Nederland zijn dat vaak bodems waar dennen en eiken op groeien. Hun naalden en bladeren kleuren de grond bijna net zo donkerbruin als het kastanjebruin van de kastanjeboleet-hoed. Zie je hem bijvoorbeeld op de foto links?

... Op die foto staat hij onder de vogelkers-stengels. Bekijken we dit exemplaar van dichterbij, dan zien we dat de steel lichter is dan de hoed. Ook is de steel bruingevlekt, zonder nettekening (foto rechts, klik voor inzet). Overigens hebben sommige andere eetbare soorten wél zo'n nettekening. Controle van de tekening op de steel is het duidelijkst te doen aan de bovenkant van de steel, en met een vergrootglas. Naast de afwezige nettekening is ook de bruine hoedkleur erg belangrijk: hoewel sommige kastanjeboleten een lichtbruinere, of oranjebruine hoed hebben, zullen ze nooit helemaal wit zijn. Een aantal giftige boleten (zwammen met buisjes, zie hieronder) heeft wél een witte hoed. Deze giftige boleten hebben echter ook een rode of roodachtige stam of buisjes.

2
3

Kijken we aan de onderkant van de hoed van de kastanjeboleet, dan zien we een heel belangrijk determinatiekenmerk: de gaatjes die je ziet, heten 'buisjes'. En paddestoelen die op de grond groeien en dit soort gaatjes hebben, heten boleten. (Gebruik een spiegeltje als je de onderkant wilt bekijken, maar de zwam wilt laten staan.) Bij de kastanjeboleet zijn deze buisjes cremekleurig tot groen-geel, en kleuren ze blauw direct na drukken. Daarna verkleuren ze grijzig. Zie ook de vlekjes op de foto links. Zoals je ziet, is het vlees witachtig.

De kastanjeboleet kun je bijvoorbeeld bakken met wat olie boven de kolen van je kampvuur (blijf goed roeren). Hij is vooral lekker als je hem mengt met voedsel met een andere textuur. Bijvoorbeeld in de tamme kastanje stamppot (rechts).

Als je bovenstaande aanwijzingen opvolgt, is de kastanjeboleet eigenlijk alleen makkelijk te verwarren met andere eetbare boleten. Blijf in het algemeen wel opletten bij boleten: bij oude of aangegeten en soms giftige paddestoelen met plaatjes, kan het daardoor heel soms lijken of ze buisjes hebben. Kastanjeboleten hebben in ieder geval nooit een ring of beurs. Zorg er in het algemeen voor dat je elke paddestoel afzonderlijk controleert op alle kenmerken (ook die dicht in de buurt groeien) en dat je paddestoelen altijd eerst verhit voor je ze eet. Al met al toch teveel informatie? Dan adviseren we je om eerst met één van onze workshops, of met een andere kenner op pad te gaan.

4

Naar het seizoenstip overzicht.