Nieuwsbrief - Seizoenstip

Vogelmuur-soep

1

De reden dat we graag wat over vogelmuur (foto links) schrijven, is zijn beschikbaarheid: hij komt in Nederland heel algemeen voor, en is tenzij het vriest het hele jaar door beschikbaar als malse groente. Daarnaast heeft hij een hoge voedingswaarde: de plant bevat van zowel vitamine A en C als van mineralen (zoals calcium, kalium en magnesium) minstens tweemaal zoveel als kropsla.

Vogelmuur vind je vooral op of langs voedselrijke grasvelden en bouwland. De bladeren zijn 'eirond' met een gladde rand, en lopen spits toe (1). De stengel heeft ook twee interessande kenmerken: één rij haren (2) en een draad-kern waaraan de rest van de stengel bij voorzichtig openbreken blijft hangen (3). Omdat de plant het hele jaar door bloeit, kun je ook vrijwel altijd de bloemen gebruiken bij de determinatie: de bloemen hebben vijf witte, diep ingesneden kroonblaadjes, waardoor het lijkt alsof ze tien blaadjes hebben (4). Deze bloemblaadjes zijn maximaal even lang als de kelkblaadjes (5). Zie de foto rechts en klik op de afbeelding voor de nummers.

2
3

Alle delen van de plant die boven de grond groeien zijn bruikbaar als groente (blaadjes, stengel, bloemen, zaden). Je kunt de tere planten vanwege de vaak liggende groei het makkelijkst met bosjes tegelijk verzamelen, bijvoorbeeld door ze bij de grond af te snijden. Snijd ze in stukken om de licht taaie stengels wat eetbaarder te maken (links).

Daarna kun je vogelmuur bijvoorbeeld roerbakken of even in een soep meekoken (rechts).

4
5

Bij meekoken in soep, krijgt de plant een spinazie-achtige structuur. Door zijn malsheid en milde smaak is hij dan goed te combineren met andere wilde planten of paddestoelen. Zoals hier bij een soep met judasoor(links) en zevenblad.


Naar het nieuws overzicht.