Nieuwsbrief - Seizoenstip

Vruchten-informatie uit diersporen

1

Op bospaden kom je nog wel eens uitwerpselen van roofdieren tegen (klik op de foto links). Deze zijn te herkennen aan dat ze meestal langerekt zijn met een puntig uiteinde.

Als deze roofdieren vruchten hebben gegeten, kunnen de drollen bijzondere kleuren krijgen. Bij het paarse uitwerpsel op deze omgevallen boomstam, vermoeden we dat het bijbehorende dier een steenmarter is geweest. Dit vanwege onder andere dikte en lengte van de drol, de locatie (hoog), en het feit dat de drol (gekleurde) vruchtenresten bevat (foto rechts).

2
3

Maar wat vanuit de bushcraft invalshoek misschien interessanter is, is om wat voor vruchten het gaat. Bij het uitpluizen met een stokje worden de drol-bestanddelen, waaronder eventuele zaden, pitten en velletjes duidelijker zichtbaar. Duidelijk zichtbaar is bijvoorbeeld de grote, langwerpige pit (klik op de foto links).

Zo'n grote langwerpige pit is typisch voor rode kornoeljebessen. En die zijn voedzaam en lekker als ze goed rijp zijn. Zie ook onze seizoenstip over 'Kornoelje-bessen eten en drinken'. Door het vinden van de drol, weten we nu dus dat er in de buurt een kornoelje-boom moet staan. Die hadden we anders misschien over het hoofd gezien, maar nu kunnen we er gericht naar zoeken! Inderdaad vinden we op zo'n halve kilometer afstand een kornoelje met rijpe vruchten (rechts). Misschien is dat wel precies de boom geweest waar de vermoedelijke marter van gegeten heeft, want dat is binnen zijn loopafstand, en van rode kornoeljes staan er meestal niet veel.

4
5

Bij het oranje-kleurige uitwerpsel hierboven denken we aan rozenbottel (door de zaden) of lijsterbes (door de kleur), zie de foto links. Dat zijn vruchten die inderdaad door roofdieren zoals vos, marter en bunzing in deze tijd van het jaar gegeten worden. Als jij aan iets anders denkt, horen we het graag!

Let wel op bij het uitpluizen van prooiresten uit roofdieren, vooral als er de kans is dat het gaat om een vos: de uitwerpselen kunnen zijn besmet met eitjes van de vossenlintworm. Die eitjes kunnen worden ingeademd als je erg dichtbij de drol komt, of ze kunnen via je handen uiteindelijk toch in je mond komen.


Naar het seizoenstips overzicht.