Nieuwsbrief - Seizoenstip

Lijm van hars van naaldbomen

1

Aan de grijs-witte sporen langs de stam van naaldbomen kun je vaak van veraf al zien dat er hars uit de schors sijpelt (foto links). Dit gebeurt als de boom beschadigd is: de boom probeert met de hars de wond te dichten.

Soms heb je geluk en zitten er hele klonten hars aan de schors (foto rechts). Gebruik bijvoorbeeld een plat stokje om deze hars van de schors af te schrapen (of bij hardere hars een een mes dat vies mag worden). Let op: de hars is lastig te verwijderen van veel oppervlakken, zoals kleding, maar ook van je handen.

2
1

Start een vuur, en laat het uitbranden tot de vlammen net weg zijn en je een bed hebt van gloeiende kolen. Dit is ideaal om je verzamelde hars in op te warmen, want het smelt al bij een niet al te hoge temperatuur. Gebruik hiervoor een metalen bakje of maak een kopje van rivierklei (foto links). Roer de vloeistof vaak zodra die stroperig is en vis er de stukjes troep uit (zoals schors). Houd een grijper of stokjes paraat, want de hars kan nu makkelijk vlam vatten! Als dit gebeurt, schuif je bakje dan van de kooltjes af en blaas de vlam uit met een krachtige uitademing.

Om de harslijm minder broos te maken, kun je een verzachter toevoegen die zich goed verdeelt en de lijm wat soepeler maakt. Voorbeelden zijn houtskool, uitwerpselen van konijnen of herten, of was. Stamp het alvast fijn vooraf aan toevoegen en voeg het toe aan de vloeibare hars. Doe dit maximaal in de verhouding 2 delen hars, 1 deel 'bindmiddel'. Wij gebruiken hier houtskool (rechts).

2
1

Als hars en bindmiddel goed gemengd zijn, kun je het laten afkoelen. Houd een stevig stokje gereed, waar je de hars laagje voor laagje op kunt wikkelen. Voel voorzichtig aan de hars op het stokje wanneer je ziet dat die erg stroperig wordt: als de hars voldoende is afgekoeld, kun je die zachtjes in de gewenste vorm kneden.

Als je deze 'harslijm' weer verwarmt, kun je hem voor allerlei doelen gebruiken: voor aan elkaar plakken van hout en steen, als extra laagje over bindingen van plantenvezels om te zorgen dat die niet loskomen. Maar ook voor het waterdicht maken van containers, zoals deze container van berkenschors. Daarnaast brandt het lang, dus het is goede aanmaak voor je vuur. Als je onthoudt dat het soepel wordt na verwarming en makkelijk ontbrandt, kom je wellicht nog tot creatievere nuttige toepassingen!


Naar het seizoenstip overzicht.