Nieuwsbrief - Seizoenstip

Watercontainer van berkenschors

1

Berken hebben in Nederland niet zo'n dikke schors: in landen met een kouder klimaat is de schors veel dikker, waardoor je er meer mee kunt doen. Toch kun je ook in Nederland een (waterdichte) container maken van berkenschors, zonder dat je al te veel geluk nodig hebt om net die ene met die dikke schors te vinden. Wat je daarvoor wél nodig hebt is een dode berk met een redelijk dikke stam, die van buiten geen grote gaten heeft, maar van binnen wel al rot is (foto links). Zaag deze recht af op de gewenste lengte.

Schraap vervolgens het rotte hout uit de stam, zonder de schors te beschadigen (foto rechts).

2
3

Als sommige stukken hout nog niet erg verrot zijn, is dat meestal geen probleem: schraap er langsheen tot je de onderkant hebt bereikt. Door daarna voorzichtig op de wand te drukken, komt ook het minder rotte hout los van de schors, dat je er dan simpel uit kunt pakken (foto's links en rechts).

4
5

Snijd uit een kleiner stuk berkenschors een cirkel die rondom ongeveer een centimer groter is dan de diameter van je berken-cilinder. (Omdat dit een kleiner stuk is, lukt het meestal wel om dit stuk schors te bemachtigen door het voorzichtig los te trekken van een ander stuk van de berkenstam, zonder dat je deze ook hoeft uit te hollen.) Dit wordt je bodem, die je aan de cilinder vast kunt vlechten met bijvoorbeeld sparrenwortel (foto links). Maak hiervoor gaatjes in de bodem op ruim een halve centimeter afstand van de rand, met tussen-afstanden van bijvoorbeeld een centimeter. (Je kunt de bodem als je wilt eerst wat rechter maken door hem boven een vuur warm te maken en te buigen.) Gebruik voor het prikken een kleine priem of scherp takje dat even dik is als je gekozen bindmateriaal. Prik precies evenveel gaatjes op ongeveer een centimer afstand van de onderste rand van de cilinder. Vlecht nu de twee delen spiraalsgewijs aan elkaar vast. Knip de twee uitstekende uiteindjes op een paar millimeter aan de binnenkant van de container af.

De container is nu eigenlijk al klaar, bijvoorbeeld om noten of vruchten mee te verzamelen. Maar om hem waterdichterdicht te maken kun je de bodem, en dus vooral de gaatjes die je geprikt hebt, vullen met harslijm (rechts). Zo maak je deze harslijm. Als je grotere gaten in je container ziet, maak deze dan eerst dicht door er stukjes half-vloeibare harslijm op te smeren voordat je de vloeibare lijm in je container giet: zo voorkóm je lekken. Smeer daarmee ook gaten in de randen dicht.

6
7

Op de foto links zie je de container gevuld met harslijm totdat alle geprikte gaatjes niet meer zichtbaar zijn.

Op de foto rechts de grote test: de container is inderdaad waterdicht! Handig om bijvoorbeeld regenwater mee op te vangen onder een hoekpunt van je tarp, tent of ander schoon zeiltje. Regenwater dat je daarna kunt koken en drinken.

8

Naar de 2e april seizoenstip: Koord van sparrenwortel.

Naar het seizoenstip overzicht.