Nieuwsbrief - Seizoenstip

Sprinkhanen roosteren

1 Midden in de zomer hebben veel kruiden in onbegraasde velden lange stengels gevormd (foto links). Dat is een perfecte habitat voor de Grote Groene Sabelsprinkhaan (foto rechts). Het is een grote soort die hard zingt (tsjirpt). Hij kan bijna 4 cm worden! Toch is het lastig om hem op te sporen. Deze sabelsprinkhaan heeft namelijk een goede schutkleur. Bovendien: als je niet voorzichtig genoeg op het geluid af sluipt, stopt hij met zingen en kruipt hij vaak ook weg achter een stengel.

Je kunt deze soort eten. Bovendien zit hij vol met eiwit en vet. Hij komt algemeen voor in heel Nederland en is ook niet beschermd: een ideale snack voor de bushcrafter dus! Let wel op dat je de soort met zekerheid kunt onderscheiden voordat je er een paar vangt: een aantal soorten sprinkhanen en krekels komt niet zo algemeen voor. Sommige soorten hebben zelfs de status 'ernstig bedreigd'.
2
1 Als je behendig bent, kun je de 'grote groene' vangen door hem met je duim en wijsvinger van een plant af te plukken. Hij heeft echter wel grote kaken, waarmee hij andere insecten eet maar ook jou kan bijten. Een goed alternatief is daarom het vangen met een blikje of doosje. Wij trekken daarna de kop eraf: een relatief snelle manier om het insect te doden. Bovendien verwijder je daarmee voor een groot deel het maagdarmkanaal. De soort knaagt nog wel eens aan planten, maar de kans dat je op deze manier indirect een gifitge plant eet, is hiermee nog kleiner. Verwijder vervolgens in ieder geval de achterpoten, onder andere omdat die vast kunnen komen te zitten in je lichaam (foto links). Wij raden sterk aan om insecten altijd eerst 10 minuten te koken, zodat je zeker weet dat ze door en door verhit zijn geweest.

Maak voor het koken een vuurtje met daarin ook enkele wat dikkere takken die wat langer na kunnen gloeien voor later (duimdik is zeker genoeg). Na het koken kun je de sprinkhanen, die nu rood-bruin zijn geworden, even laten drogen. (Tip: het water kun je nu gebruiken als bouillon om bijvoorbeeld wilde planten in te koken!) Gebruik vervolgens een verse rechte tak met veel zij-stekels (rozebottel, acacia, meidoorn etc.) als 'spit' om de sabelsprinkhanen op te prikken. Wij hebben hier een sleedoorn-tak gebruikt (rechts).
2
1 Met behulp van twee gevorkte stokken, kun je je tak horizontaal en laag boven deze gloeiende kooltjes hangen (links). Zorg wel dat er (bijna) geen vlammen meer zijn, anders heb je kans dat je je eten verbrandt. Draai je 'spit' af en toe, totdat de sabelsprinkhanen aan alle kanten een beetje knapperig zijn. Haal ze dan van het spit (rechts) en verwijder eventuele overgebleven poten, vleugels en legboren (de 'sabels'). Het resultaat is een snack met een smaak die sommige mensen wel vergelijken met garnalen. Als je het eet bij gekookte plantenbladeren, heb je hier eets vlezigs en knapperigers naast. Lekker voor de afwisseling en goed voor de moraal! 2

Zoals bij veel 'bush-food' geldt ook bij wilde insecten: eet met mate en varieer. In dit geval ook omdat in insecten de stof chitine zit (in de harde delen), welke mogelijk een beetje giftig is.


Naar de 2e augustus seizoenstip: Water van veldplanten.

Naar het nieuws overzicht.