Nieuwsbrief - Seizoenstip

Wortels deze maand

Veel eetbare-planten-boeken vermelden maar weinig informatie over wortels: ze behandelen vooral de bovengrondse delen, en minder de grootte en smaak van de wortels bijvoorbeeld. Hieronder hebben we acht planten op een rij gezet met (al dan niet onder voorwaarden) eetbare wortels. Het gaat om planten die nu redelijk dikke wortels hebben en bovengronds nog steeds hun bladeren hebben. En dat helpt natuurlijk bij het zoeken en herkennen. Uiteraard zijn er nu nog meer van dat soort wilde wortels eetbaar die wij hier niet noemen.

Per plant behandelen we steeds:

Voor identificatie zijn de afbeeldingen en beschrijvingen hieronder alleen natuurlijk niet genoeg! Herken je een plant niet, of ben je niet bekend met de algemene 'veiligheidsregels' voor het eten van wilde planten? Raadpleeg dan een expert én andere informatiebronnen voordat je besluit een kleine hoeveelheid te eten.

1 <<< Paardenbloem
Taraxacum officinalis
  • Moeilijkheid: 1
  • Smaak: 2-3. Smaak varieert van bitter (lente) tot zoet (herfst)
  • Waar: o.a. graslanden en bosranden
  • Inhoud: o.a. suiker, kalium
  • Bereiding: als kook- en bakgroente, of droog en rooster als 'koffiesurrogaat' (beetje dezelfde smaak, geen cafeïne)
Look-zonder-look >>>
Alliaria petiolata
  • Moeilijkheid: 1
  • Smaak: 3. Rauw aromatisch zoals mierikswortel, gekookt veel milder en enigszins bitter-zoet (een beetje als spruitjes)
  • Waar: o.a. loofbossen en hagen
  • Inhoud: oa suikerstofffen en mineralen
  • Bereiding: als kook- en bakgroente. Gebruik rauw om scherpe smaak te behouden.
2
1 <<< Distels
Cirsium soorten
  • Moeilijkheid: 1
  • Smaak: 2
  • Waar: o.a. weg- en waterkanten, voedselrijke graslanden met omgewerkte grond
  • Bereiding: schillen en gebruiken als kook- en bakgroente. Goed te drogen en te vermalen tot meel.
Gewone bereklauw >>>
Heracleum sphondylium
  • Moeilijkheid: 2. Vanwege verwarring en fototoxiciteit, zie deze seizoenstip.
  • Smaak: 2 (pittig en kruidig)
  • Waar: o.a. graslanden en bermen
  • Bereiding: als kookgroente met andere wortels of rauw raspen als smaakmaker. (Pittige smaak verdwijnt nauwelijks na koken.)
2
1 <<< Speenkruid
Ranunculus ficaria
  • Moeilijkheid: 3. Verwarring mogelijk, water moet worden ververst en eet met mate, zie deze seizoenstip.
  • Smaak: 2 (onaangenaam scherpe smaak verdwijnt grotendeels bij juiste bereiding)
  • Waar: o.a. vochtige bosgrond
  • Inhoud: rijk aan zetmeel
  • Bereiding: gifstoffen verdwijnen deels na herhaaldelijk koken en afgieten (zie link hierboven)
Grote zandkool (wilde rucola) >>>
Diplotaxis tenuifolia
  • Moeilijkheid: 1
  • Smaak: 2. Rucolasmaak mild in grote wortels maar erg pittig in de kleinere wortels
  • Waar: droge ruigten in duinen en stedelijke gebieden
  • Bereiding: grotere wortels als kookgroente. Kleinere wortels rauw fijnsnijden of drogen.
2
1 <<< Fluitenkruid
Anthriscus sylvestris
  • Moeilijkheid: 3. LET OP: Er zijn zeer giftige planten met gelijkende bladeren en bloemen!
  • Smaak: 1-2 (kruidachtige, beetje scherpe smaak)
  • Waar: graslanden, bermen, bosranden (zeer algemeen)
  • Bereiding: als kookgroente, of rasp ze bijvoorbeeld door salades
Geel nagelkruid >>>
Geum urbanum
  • Moeilijkheid: 1
  • Smaak: 2 (als kruidnagel)
  • Waar: bosranden en loofbossen (langs bospaadjes en -lanen)
  • Bereiding: Gebruik vooral als kruid en niet als kookgroente. Bijvoorbeeld geraspt meekoken in stukken (in bijvoorbeeld soep) of drogen en malen. De kleinere wortels zijn het kruidigst.
2

Naar de 2e januari seizoenstip: Brandneteltouw.

Naar het nieuws overzicht.