Nieuwsbrief - Seizoenstip

Jam met lijsterbessen

1

De lijsterbes (Sorbus aucuparia, rechter foto) komt algemeen voor in Nederland, vooral in gemengde bossen en bosranden. Hij wordt wel eens als ongezond of zelfs giftig beschauwd. Dat is ook het geval als je meer dan enkele van de onrijpe of rauwe vruchten eet, of als je teveel zaden eet. Maar hiervan is dus wél goed jam te maken, die veel vitamine C bevat. De bessen smaken sterk zuur en fruitig, maar ook sterk bitter. De smaak wordt milder na de eerste vorst, maar ook bijmengen van ander fruit helpt. In dit geval stond er een wilde appel pal naast één van onze lijsterbes-verzamelplekken (linker foto), dus de keuze was makkelijk gemaakt! Houd je helemaal niet van bitter? Je kunt ook even wachten tot eind oktober, wanneer het wat kouder wordt en de meeste bessen er wel nog steeds zijn (als ze dan niet zijn opgegeten door de vogels).

2
3

Van de lijsterbessen (linker foto) kun je op dezelfde manier jam maken als van de meidoorn. In een notendop: wassen, koken met wat water en stampen. Na afkoelen uitfilteren van de zaden door bijvoorbeeld een beetje van de pap door je gesloten vuist te persen (rechts). Vanwege de bittere smaak van de lijsterbes, raden we je nu aan om minstens een-derde andere gekookte vruchten toe te voegen. Lijsterbessen bevatten zelf al pectine, maar kies als je fijn gefilterd hebt niet te sappige bessen om mee te combineren. Wij hebben daarvoor dus wilde appel gebruikt. Zie de meidoorn seizoenstip voor meer details over het maken van de jam.

4
5

Op de stukjes panbrood rechtsonder en -boven op de foto zie je het eindproduct. De jam is vooral lekker als saus bij wild vlees.

Mocht je deze jam vóór de vorst toch echt te bitter vinden en wil je niet wachten op je 'shot vitamine C'? Je kunt als voorbereidende stap de bessen in ruim water even laten koken zonder ze te kneuzen en dat water afgieten. En als je thuis bent, kun je natuurlijk altijd de bessen één of twee nachten in de vriezer leggen. Of je kunt ze laten weken in koud water met een scheutje azijn en dan afgieten (Bron).


Naar de 4e november seizoenstip: natuurlijk afwasborsteltje.

Naar het nieuws overzicht.