Nieuwsbrief - Seizoenstip

Jam met meidoornbessen

1

De eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna, links), maar ook de tweestijlige (Crataegus laevigata), werden vroeger gebruikt voor het omheinen van graslanden en komen dus veel voor in Nederland. Van nature komen de struiken ook op de hellingen in Zuid Limburg voor. Beide soorten zijn eetbaar en kunnen ook met elkaar kruisen. De bessen (rechts) zijn nogal smakeloos, met een melige structuur en licht bitter. Door combineren met andere vruchten, kunnen meidoornbessen echter zeker bijdragen aan de smaak! Pluk ze wel alleen als ze rijp zijn. Dat is vaak vanaf eind augustus - begin september het geval. Daarna kun je ze vaak nog tot in oktober plukken.

2
3

Om hier jam van te maken is stap één het wassen en koken met een beetje water. Dit doe je niet alleen om een pap te creëren en de bessen langer houdbaar te maken, maar ook zodat het vruchtvlees zich wat makkelijker scheidt van de nogal grote zaden. Dit kun je extra bevorderen door het mengsel te stampen (links). Laat dit in ieder geval 5 minuten koken.

Het uitfilteren van de zaden kun je vervolgens doen met een (passeer)zeef, maar wij gaan er hier vanuit dat je in het bos bent met alleen 'bushraftspullen'. Laat in dat geval de pap afkoelen. Je kunt nu met je handen veel van het vruchtvlees scheiden van de zaden (en velletjes) door het uit te knijpen (foto rechts). Vanwege de weinige smaak van de meidoorn, raden we je nu aan om minstens een-derde andere gekookte vruchten toe te voegen. Als je de uitknijp-methode gebruikt, kies dan bij voorkeur een vrucht met pectine (geleermiddel) of niet te sappige bessen. Wij hebben daarvoor wilde appel gebruikt, die in de buurt groeide. Dit is ook het moment om suiker (een derde deel tot de helft) en een flinke scheut citroensap toe te voegen als je dat bij je hebt: dat maakt de jam langer houdbaar.

4
5

Linksonder en -boven op de foto links zie je het resultaat, op wat stukjes panbrood ofwel 'bannock'. Het verrassende effect van de meidoornbessen is dat ze de structuur van de jam aangenaam 'glad' maken. De meidoorn is en wordt voor allerlei doeleinden medicinaal gebruikt. De bloeddrukverlagende werking en verbeterde doorbloeding van hartkransaders zijn klinisch bewezen. (Op de stukjes bannock rechtsonder en -boven zie je jam van lijsterbessen, onderwerp van onze volgende seizoenstip.)

Als je de jam wilt bewaren, schenk deze dan als die nog heet is in een schoon en goed afsluitbaar potje.


Naar de 3e november seizoenstip: jam met lijsterbessen.

Naar het nieuws overzicht.