Nieuwsbrief - Seizoenstip

Lepel maken met berkenbast

1

De berk vervult veel functies voor de bushcrafter op het gebied van vuur, voedsel én water. Vooral in de koudere landen kan de berk ook gebruikt worden als gereedschap: Van kleine 'projecten' zoals bekers en containers, tot grote zoals kano's. Ook in Nederland, Duitsland of België kun je geschikte berken vinden voor de kleinere projectjes. Het zal alleen wat langer duren voor je een geschikt stuk bast zult vinden: de bast moet niet alleen dik en groot genoeg zijn, maar je moet ook nog een groot genoege plek zonder barsten en scheuren vinden (links). Ten slotte ben je natuurlijk ook op zoek naar een berk of dikke tak die al omgezaagd of omgewaaid is. Je hebt namelijk de hele dikte van de bast nodig en als je die van een levende berk trekt, beschadig je de boom, of erger. (Bovendien laat het een lelijke plek achter, dus is dat niet volgens de Leave no Trace principes.)

Jerome maakt van berkenbast ondere andere lepels. Snijd hiervoor een cirkel uit de berkenbast. Snijd vervolgens vanuit het centrum twee vouwlijnen: één aan de bovenkant en één aan de onderkant (rechts).

2

Splijt voorzichtichtig de punt van een stokje over de lengte tot een paar centimeter diep. (Als je dit met een mes doet, zorg dan voor een stabiele ondergrond, zodat je jezelf niet snijdt!) Vouw nu de berkenbastcircel tot een hoedje en klem deze op de vouw in het stokje (links). Om te voorkomen dat het stokje verder splijt, kun je er nog iets omheen wikkelen waar de breuk ophoudt, zoals een bast, stengel of wortel. (Hier heeft Jerome gespleten braamstengel gebruikt.)

Het resultaat: een waterdichte lepel (rechts). (Op de afbeelding laat Jerome er langs de rand wat water uit druppelen. Bij het eten van hete soep zal de lepel wat vervormen. Met heet water kan je de bast dus ook zelf 'goed buigen'.)

3

Naar het nieuws overzicht.