Nieuwsbrief - Seizoenstip

Zaden van de gewone berenklauw

1

In Nederland komen tegenwoordig twee soorten bereklauw (vrij) algemeen voor: de reuzen- en de gewone. LET OP: We hebben het in dit artikel NIET over de reuzenbereklauw (Heracleum mantegazzianum). Het sap van de reuzenbereklauw kan flinke blaren en andere ernstige problemen veroorzaken en kun je dus beter mijden. Ga niet aan de slag met de gewone berenklauw, voordat je deze soorten kunt onderscheiden! Ook de gewone bereklauw maakt de huid overgevoelig voor zonlicht, maar in mindere mate. Het dragen van handschoenen is aan te raden. Probeer ook geen onnodig contact te maken met de plant.

De gewone berenklauw (Heracleum sphondylium) is een algemene soort in Nederland die vooral groeit op zonnige, voedselrijke plaatsen. Hij bloeit van juni tot september met witte bloemen in schermen (zie de linker foto). Daarna vormen zich zaden. Als deze wel groot zijn, maar nog niet (bruin) verkleurd, zijn ze vaak nog mals genoeg om in hun geheel te gebruiken (rechter foto). Later geplukte bruin geworden zaden zijn alsnog te gebruiken voor hun smaak door ze (mee) te koken of te verhitten en daarna weg te gooien: het omhulsel is dan taai geworden en pellen zou een flink karwei zijn.

2
3

Je kunt de zaadjes plukken door een tros steeltjes tussen duim en wijsvinger vast te houden en de zaadjes met je andere hand los te trekken. Op deze manier houd je alleen zaadjes over, zonder verder sorteerwerk (links). De zaden hebben een bijzondere smaak: De meeste proevers noemen combinaties van sinaasappel, gember, koriander of kokos. Voor ons smaakt het als een combinatie van allemaal. Een mogelijke bushcraft-toepassing is er als je (zoals wij) vaak zelf meel meeneemt op je tochten om brood mee te bakken: je kunt de zaden dan meekneden in het deeg (rechts). Wij nemen daarvoor een kant-en-klaar mengsel mee van bloem, zout en rijsmiddel.

4
3

Bak het in een pannetje, of direct op de hete kolen (links). (Let in dat laatste geval wel op dat het vuur is gedoofd en je het platte brood steeds op tijd omkeert.) Overigens is dit niet de lekkerste manier om de zaden te gebruiken, hoewel het wel een goede bushcraft-toepassing is. Met wat meer moderne hulpmiddelen en geduld, kun je van de gedroogde en gemalen zaden ook een cake bakken. (Zie bijvoorbeeld dit Engelse recept voor 'Hogweed parkin'.)

4

Naar de 2e mei seizoenstip: Koeienpoep als firestarter.

Naar het nieuws overzicht.