Nieuwsbrief - Seizoenstip

Water uit de beek

Onze nieuwsbrief van Augustus 2015 bevatte een link naar dit artikel in plaats van naar het daar bedoelde artikel "een lepel maken met berkenbast".

1

Als je gaat bushcraften, kies je meestal een locatie uit waar het 'comfortabel overleven' is. Daar zal water (van de bushcraft themas water, voedsel, vuur en onderdak) zijn waar je het minst lang zonder kunt. Echter, vooral in deze tijd is water vaak verontreinigd. Bij water uit de natuur zijn er vijf zaken waar je rekening mee moet houden: chemische vervuiling, zwevende deeltjes, protozoa, bacteriën en virussen. Maar hoe weet je nou wat er wel of niet in die beek zit die je tegenkomt? Je kunt de laatste 4 soorten immers niet met het blote oog zien (rechts). Hoewel tegenwoordige moderne waterzuiver-apparaten op de markt zijn, leggen wij hieronder een wat traditionelere bushcraft-methode uit.

Kies een beek met water dat niet bijna stilstaat. Kies in ieder geval een verzamelplek in een beek die niet stroomopwaarts langs een industrieterrein of landbouwgebied loopt. Controleer ook op zichtbare vervuiling, zoals afval-dumpplekken of dode dieren. Als je middenin een uitgestrekt natuurgebied zit en je ziet het water uit de grond komen (kwelwater), weet je vrij zeker dat het water niet chemisch vervuild is. Probeer zo min mogelijk drijvend materiaal mee te scheppen (links).

2
3

Vervolgens proberen we het 2e type vervuiling te verminderen: de zwevende deeltjes. Een fijnmazige doek, zoals een buitensport-handdoekje, is hiervoor bij de meeste beken voldoende. (Er zijn ook doeken speciaal ontworpen voor waterzuivering, zoals de 'Milbank zak'.) Knoop de doek met de hoeken aan wat takken (links), of maak daarvan een driepoot. Leg eventueel een steen in het midden van de doek om een laagste punt te creëren waar het water doorheen kan sijpelen (rechts).

4
5

Veel zwevende deeltjes (bijvoorbeeld plantendeeltjes, slib, ander organisch materiaal, zand) blijven achter op de doek (links)

De laatste stap is het doden van de organismen. Verreweg de meeste protozoa, bacteriën en virussen kunnen niet tegen water dat een aantal minuten flink heeft gekookt. (Als je op grotere hoogte zit, zul je langer moeten koken.) Tip: als het water toch heet is, maak er dan meteen een thee of soep van (rechts)!

6

Naar het nieuws overzicht.