Nieuwsbrief - Seizoenstip

Simpel vuur met firesteel en berkenbast

1

Dat berkenbast olie bevat en daardoor een heel geschikte tondel is, zullen een aantal lezers al weten. In combinatie met de firesteel ben je echter misschien toch even bezig met je strijkpogingen, afhankelijk van je routine, de grootte van de snippertjes bast en hoe droog de bast is. Berkenbast blijft natuurlijk wel een topper, omdat het een stuk langer brandt dan veel andere tondels. Een wel heel makkelijke manier om ook snel een vlam te krijgen, is als er een omgevallen dode berk in de buurt van je vuurplek ligt. Je kunt er dan voor kiezen om het schrapen van een hoopje berkenbast simpelweg rechtstreeks op deze dode berk te doen. Voordelen: een 'werkplateau' dat je makkelijk even droog kan vegen en fijne snippertjes berkenbast.

2
3

Het kan zelfs nog makkelijker! Het is nu de tijd dat paardebloemen aan het 'pluizen' zijn (links). Hoewel de vlam van paardebloempluis korter duurt dan dat van distelpluis en veel andere pluizige tondels, vat het net als veel ander pluis extreem makkelijk vlam. Je kunt het dus mooi combineren met de eigenschap van berkenbast dat het een stuk langer blijf branden. De snippertjes berkenbast mogen dan ook wat groter zijn, wat een hoop tijd kan schelen (rechts).

4
5

Tot slot: je kunt het vuur bijvoorbeeld met een langer stuk berkenbast transporten naar je vuurplek dichtbij (rechts). Dit is vooral handig als je direct op een dode boom hebt geschraapt (eerste twee afbeeldingen). Bij de pluis-berkenbast combinatie is het vaak makkelijker en ook veiliger om dit direct op je vuurplek aan te steken. Tip: zet van tevoren een volle fles met water klaar, om te blussen voor het geval dat er onverhoopt vuur ontstaat waar je dat niet wilt. En met een zwart geblakerd stukje berkenbast zou je een (lelijk) spoortje achterlaten: veeg / schraap die stukjes bast dus even weg voor je je tocht vervolgt.

6

Naar de 3e november seizoenstip: Water uit de beek.

Naar het nieuws overzicht.