Nieuwsbrief - Seizoenstip

Japanse duizendknoop koken

1

De Japanse duizendknoop (Fallopia japonica) komt oorspronkelijk uit Japan en is een zeer invasieve soort. Voor een indruk daarvan, zie de linker foto. Dat betekent dus ongestoord zoveel plukken als je wilt! Zolang je niet teveel andere planten vertrapt natuurlijk. Er zit wel oxaalzuur in (net als bijvoorbeeld in rabarber), dus eet er niet te veel van: net zoals dat je niet meerdere keren per week een flinke portie rabarber zou eten. Op de rechter foto zie je dat de bladeren nog een beetje rood zijn. Het is onze ervaring dat de stengel nog mals en makkelijk schilbaar is zolang er nog geen groene bladeren aan zitten.

2
3

Links zie je hoe de bladeren eruit zien als ze nog heel jong zijn: door de rode kleur en spade-vorm een opvallende verschijning. (Let op: de vinger staat erbij voor de maat en wijst niet naar de plant.) Laat je niet afschrikken door dikkere, wat langere stengels (rechts). Integendeel: zolang de bladeren nog rood zijn, heb je extra veel malse stengel met evenveel schilwerk! Ontdoe ze van de bladeren en pel de lange vezelige schil van de buitenkant. Wees er wel snel bij dit jaar: we zijn wat laat met deze seizoenstip, maar er zijn ook nu zeker nog jong genoege exemplaren te vinden.

4
3

Kook de stengels vervolgens kort om ze als groente te eten. Je kunt ze ook wat langer koken en roeren om er een pap van te maken (links). (Zelfs snoep er van maken is een optie.)

4

Naar de 2e mei seizoenstip: Simpel vuur met firesteel en berkenbast.

Naar het nieuws overzicht.