Nieuwsbrief - Seizoenstip

Voedsel roosteren op een steen (stuifzwam)

1

Veel paddestoelen van het stuifzwam genus (Lycoperdon) kunnen gegeten worden als ze jong zijn. Dit geldt ook voor de paddestoelen die 'stuifzwam'dragen in hun naam, mits de vorm bol- peren- of zakvormig is en ze stuiven wanneer ze rijp zijn. Deze zachtstekelige stuifzwam (linker foto) is daarop geen uitzondering. Echter is wél verwarring mogelijk met jonge en giftige plaatjeszwammen, zoals sommige dodelijk amanieten. Verder is verwarring is mogelijk met de giftige aardappelbovisten (Scleroderma). Stuifzwammen moeten daarom altijd in de lengte doormidden worden gesneden (rechter foto) om hun vlees te kunnen vergelijken met dat van die giftige paddestoelen. (Gebruik een paddestoelen veldgids en raadpleeg een paddestoelenexpert als je niet weet wat de verschillen zijn betreffende vlees en kern van deze paddestoelen.) Een klein deel van de stuifzwammen is ook jong oneetbaar (vaak als gevolg van taai vlees) of de eetbaarheid is onbekend.

1
1

Veel stuifzwammen hebben een lang seizoen van vruchtvorming (van juli-augustus tot oktober-november), dus nu is de perfecte tijd om ze te vinden in alle stadia! Echter, na te zijn geïdentificeerd als eetbare stuifzwam, kunnen ze alleen worden gegeten als hun vlees geheel wit is (rechtsboven). De stuifzwam op de foto (links) is veel te oud voor consumptie. Hoewel oud, komen de sporen nu pas goed vrij (rechts)! Van dit kenmerk van de paddestoel hebben wij (de mens) in het verleden ook gebruik gemaakt: de absorberende sporen werden op wonden 'gestoven' om te helpen bij het stoppen van bloedingen.

1
1

Vele paddestoelen, evenals noten en zaden, smaken veel beter geroosterd dan gekookt. Maar wat te doen als je dit soort 'wild food' aan het verzamelen bent je herinnert dat je geen pan hebt meegenomen? De bushcraft kook-oplossing is om een platte steen te vinden. Deze moet groot en vlak genoeg zijn om te voorkomen dat je voedsel eraf valt en een paar centimeter hoog om voldoende warmte te kunnen vasthouden. Verhit deze ten minste 10 minuten in een vuur. Nu heb je de perfecte hete rooster-plaat, rechtstreeks uit de natuur (links). Let op: stenen kunnen breken / exploderen als ze afkomstig zijn van natte plekken. Zorg er ook voor dat het voedsel door-en-door wordt verwarmd, wat noodzakelijk is voor verschillende paddenstoelen, noten en zaden

Tips: 1) Leg vantevoren wat kleine stokken klaar, om de hete steen in en uit het vuur te kunnen schuiven/tillen. 2) Deze methode werkt goed met hazelnoten, aangezien je die kunt splitsen.


Naar de 2e september seizoenstip ('melganzevoet-bladeren').

Naar het nieuws overzicht.